Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

luni, 30 mai 2011

Trovantii-"pietrele vii"

       Trovanți sau concrețiuni mai sunt cunoscuți și sub numele de "pietre care cresc". Sunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și unor stratificații de gresii bogate în carbonat de calciu. Trovanții (concrețiunile) cresc spontan- din centru către periferie- cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Ei apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri.
       Despre trovanti s-au spus multe: ca sunt de origine extraterestra,ca e bine sa te porti frumos cu ei fiindca altfel se pot razbuna...Oamenii sunt sfatuiti sa ii ude pentru ca acesti bolovani misteriosi sa creasca si sa se dezvolte.
       Aceste pietre care cresc singure pot fi vazute in zona Costesti-Horezu,jud.Valcea,pe soseaua ce leaga Rm.Valcea de Tg.Jiu,intr-un muzeu in aer liber si in com.Maldaresti din apropiere.
       Unele teorii sustin ca trovantii s-au format in urma seismelor cu intensitati relativ mari.Cu cat socurile ar fi fost mai puternice si mai numeroase,cu atat s-ar fi obtinut forme mai bine conturate.La Costesti insa,s-a remarcat o particularitate ce poate reprezenta un unicat la nivel mondial:este vorba de prezenta unor trovanti foarte mici pe suprafata altora mai mari.Unii specialisti considera ca trovantii ar face trecerea de la regnul mineral la cel vegetal.Geologii afirma ca rocile ar fi rezultatul unor cimentari ce ar fi avut loc cu milioane de ani in urma,insa procesul nu este bine cunoscut.Cercetatorii sunt depasiti de misterul pietrelor adunate ca intr-un muzeu si ridica neputiinciosi din umeri atunci cand trebuie sa explice aparitia,cresterea si inmultirea trovantilor.Acestia au niste prelungiri ce seamana foarte mult cu niste radacini.Daca sunt taiate,in sectiune se pot observa inele de crestere asemanatoare copacilor.
       In urma cu peste 6 milioane de ani,zona in care se gasesc trovantii arata foarte diferit.Spatiul respectiv era ocupat de o delta,iar actuala cariera s-a format prin depunerea succesiva a materialului transportat de pe continent.Conditiile esentiale de formare ale trovantilor ar fi urmatoarele:existenta unor sedimente nisipoase,ori prezenta unor fluide carbonatice in nisipuri.
       Bolovanii ciudati sunt aproape identici,iar dimensiunile lor variaza de la cativa mm la 1o m.Stranietatea acestor pietre este determinata de formele aproape identice,pentru ca in natura este aproape imposibil sa gasesti doua pietre la fel.Trovantii au doua forme de baza:sferica si elipsoidala.Forma se poate complica,iar atunci pietrele arata precum cifra opt.Trovantii au inceput sa rasare peste tot.Ii gasesti nu numai in zona munzeului.Ii gasesti pe marginea drumului,la temeliile caselor,si chiar ca ornamente in casele unor oameni.Formele deosebite ale trovantilor,denumiti popular balatruci sau dorobanti,au impresionat oamenii din totdeauna.Pe vremuri,in Transilvania existau cimitire vechi,unde trovantii erau asezati la capataiul mortilor.
Zamisliri de nisip,formate prin compactarea acestuia in urma unor puternice seisme,trovantii de la Costesti sunt considerati a fi cele mai mari formatiuni geologice de acest tip din lume.In jurul lor s-a tesut o adevarata mitologie: se spune ca aceste pietre ar fi vii si ca ar avea puterea de a influienta viata oamenilor.In zona,aproape ca nu este casa in curtea careia sa nu existe cel putin un trovant.Oamenii locului se impart in doua categorii:cei care personalizeaza pietrele bizare si cei care prefera sa nu stie de existenta lor.Povestile se transmit din generatie in generatie.Din pacate insa,multi localnici nu isi dau seama de comoara de langa ei si au distrus multi trovanti pentru constructii...Minunati de straniile formatiuni,unii sateni au luat trovantii din muzeu si i-au pus in propriile gradini pentru a aduce noroc.Cu toate acestea,pietele aduc stari ciudate;unii sateni spun ca nu se simt deloc bine in preajma lor,ca acestea sunt lasate de extraterestri sau diverse fiinte mitologice.De aceea este bine sa le vorbesti frumos prieteneste si sa nu ii deranjezi,altfel se pot razbuna si iti pot face rau.
       Nenorocirea pentru muzeul cu pietre stranii de la Costesti este ca multi turisti pleaca acasa cu trovanti,ca amintire,sau distrug din neglijenta sau chiar intentionat aceste minuni ale naturii...Autoritatile locale din Costesti au decis sa ia masuri pentru conservarea Muzeului Trovantilor.Obiectivul turistic neglijat ani de-a randul,a fost inclus intr-un proiect de finantare PHARE,program ce finanteaza refacerea infrastructurii turistice di zona Horezu.
       Diversitatea de forme si marimi ale trovantilor,gingasia si naturaletea pietrelor tacute,care cresc dupa poaie (la 40 de minute dupa ce ploua nisipul se transforma in piatra) ne duc cu gandul nu la forme de arta create de oameni,ci la cele sase zile de munca prestate de Dumnezeu in folosul omenirii...

       Articol preluat






vineri, 27 mai 2011

Expozitia "Pesteri din Romania-Mirifica lume a carstului"

       Duminica trecuta,pe 22 mai am fost in vizita la Muzeul de Stiinte ale Naturii "Ion Borcea" din Bacau (sectia din Parcul Cancicov) cu scopul de a vizita o expozitie dedicata pesterilor din Romania.
Expozitia se numeste "Pesteri din Romania - mirifica lume a carstului" si este rezultatul colaborarii muzeului bacauan cu alte doua muzee din tara:Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati si Muzeul Tarii Crisurilor Oradea, dar si cu Grupul de Explorari Bucuresti, Institutul de Speologie "Emil Racovita" Cluj-Napoca si Federatia Romana de Speologie. Am fost impresionat de expozitie,desi recunosc ca ma asteptam la ceva mai multe exponate (stalactite,stalagmite si alte minuni subterane).Am fost bucuros sa revad muzeul dupa cativa ani,un loc drag mie,unde in facultate desfasuram diferite activitati practice.Din pacate am fost dezamagit de numarul foarte mic de vizitatori...
       Revenind la expozitie aici pot fi vazute peste 200 de exponate de paleontologie arheologie,zoologie,precum si o colectie interesanta de lampi si lanterne vechi ale speologilor. Piesa de rezistenta este insa scheletul unui exemplar al ursului de pestera, a carui vechime este de aproximativ 1,5 milioane ani.Un alt punct de atractie este pestera modelata in cadrul expozitiei, pe o suprafata de 15 mp, in care vizitatorii pot intra si observa formele de relief specifice acestui ecosistem.
       Poze am putut sa fac in voie,dupa ce am primit aprobarea muzeografilor,asa ca postez cateva.
       Daca sunteti din Bacau,sau daca aveti drum prin oras,merita sa vizitati aceasta expozitie.
















miercuri, 25 mai 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.36

       Salutare!
       Astazi,miercuri 25 mai,a aparut numarul 36 al revistei Comorile Pamantului,numar insotit de un esantion de Albit.
       Dupa cum puteti citi si din paginile revistei,albitul este un membru al seriei feldspatului plagioclaz format la temparatura joasa bogat in sodiu.Formeaza cristale tabulare,adesea aplatizate care sunt foarte des maclate.Poate aparea si in habitus masiv,granular sau lamelar.Este de obicei alb sau incolor,dar poate fi si albastrui,gri verzui sau rosiatic si lasa o urma alba.Este transparet-translucid cu un luciu sticlos sau perlat.Duritate 6-6,5 pe scara Mohs.Apare ca un component esential in multe roci eruptive,incluzand granite,pegmatite,rioloite,andezite si sienite.Poate aparea de asemenea in unele roci metamorfice cum ar fi sisturi si gnaise si in roci sedimentare.Uneori se formeaza in filoane hidrotermale sau prin alterarea altor feldspati.
       Din pacate esantionul de albit oferit cu revista este in habitus masiv.Oricum ar fi,este binevenit,caci nu aveam albit in colectie.Toate esantionale vazute de mine la chiosc erau de marimi mari si medii,dar fara cristale vizibile.
       Mult succes la pietre!
       P.S: din pacate se intampla ceva ciudat cu blog-ul,asa incat nu pot sa raspund la comentarii...nu e rea vointa.Sper sa se rezolve curand.


sâmbătă, 21 mai 2011

Mineralia-Baia Mare,10-12 iunie 2011

       10-12 iunie 2011 - Mineralia BAIA MARE
       În Centrul Vechi al oraşului considerat “polul mineralogiei estetice din Romania” se va desfăşura timp de 3 zile ediţia anuală a expoziţiei cu vînzare dedicată cristalelor şi bijuteriilor din pietre semipreţioase şi preţioase.
       O expoziţie “de suflet”, într-un loc plin de istorie strîns legată de activităţile miniere din zona Baia Mare.Zăcămintele de aici au fost sursa valoroaselor eşantioane minerale de colecţie.
       Participare de nivel naţional, coleţionarii şi producătorii de bijuterii oferind produsele lor unice.
       Vă aşteptăm la Sala de Expoziţii MILLENNIUM II Centru Vechi, de vineri pînă duminică, orele 9,00-19,00.

Sursa: www.mineralia.ro

vineri, 20 mai 2011

Achizitii,Expo Mineralia-Iasi,mai 2011

       Salutare!
       Iata achizitiile facute cu ocazia expozitiei Mineralia din Iasi.Unele sunt piese de colectie,iar altele mai mici vor sta in casetele de la Comorile Pamantului.Eu impart colectia mea in 3 parti distincte: prima parte cuprinde piesele de colectie mari (flori de mina),a doua parte cuprinde piesele mai mici,dar de mare diversitate (roci si minerale) in casetele de la revista,iar a treia parte a colectiei cuprinde fosile (animale si vegetale).Toate partile cuprind piese comune si unele rare,aduse din toate colturile lumii.
       Revenind la achizitii,majoritatea provin de la expozitie,iar cateva de la un magazin ezoteric din Iasi care avea si cateva minerale.Facand un bilant constat ca am iesit binisor la pret,cu tot cu drum.Sper ca in luna octombrie Mineralia sa ajuga si in Bacau :)
       Faza tare este ca abia acasa,vazand pozele facute am realizat cat de diverse au fost exponatele si imi pare rau ca am ratat unele,chiar daca le-am tinut in mana.Asa este cazul unui obsidian verzui absolut superb din Mexic,la care am zis ca revin si am uitat.Tot asa cu unele geode mari de agat.Acolo ochii zboara...Cel mai mult m-au incantat doua piese micute,dar superbe:chihlimbarul de Colti,Buzau si trovantul din Ungaria.

                                                    Ametist cactus-Africa de Sud 11x7 cm
                    
                                          Sulf nativ-Gura Haitii,M-tii Calimani 5x6 cm

                                                     Chihlimbar-Colti,Buzau 2,5x2 cm

                                                             Spat de Islanda-China? 3x3cm

                                                                   Aragonit-Maroc 6x3 cm

                                                       Kyanit/Disten-Brazilia 19x5 cm

                                                          Calcit galben-Mexic 6x3 cm

                                  Calcita verzuie pe baza de pirita-Turt,Satu Mare 6x7 cm

                                                  Crisocola (silicea gema)-Peru 4x3 cm

                                 Concretiune calcaroasa (trovant)-Malyi,Ungaria 5x2,5 cm

                                                      Cuart roz-Brazilia 5x5,5 cm

                                                    Azurit-Maroc 5,5x3 cm

                                                    Ametist cactus-Africa de Sud 4,5x3 cm

                                                  Lemn opalizat-Magyaszo,Ungaria 5x5 cm

                                                 Staurolit pe matrice 5x3,5 cm

miercuri, 18 mai 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.35

       Salutare prieteni si scuze pentru postarea intarziata.Aceasta intarziere se datoreaza faptului ca la chioscul de unde cumpar de obicei revista nu o primisera dimineata si doamna mi-a zis sa incerc maine.In situatiile cand revista intarzie in oras,o gasesc sigur la punctul de distributie al presei Inmedio din Carrefour.Problema este ca aici revistele sunt primite direct prin curier,evitand distributia presei locale,dar dureaza ceva timp pana sunt scanate si bagate in calculator si se scot la vanzare cam dupa ora 10.30.
       Revenind la numarul de astazi al revistei,esantionul primit este Jasp dalmatian.Eu personal nu am auzit de jasp dalmatian pana acum,dar avand in vedere ca jaspul apare in foarte multe culori si combinatii e ok.Piatra de astazi este exact asa cum ma asteptam,adica slefuita si de dimensiuni medii.Pacat...nu o sa intre in colectia mea,ci o sa-si gasesca locul in vasul de cristal cu pietre slefuite pentru decor.Deoarece nu cunosc detalii despre aceasta piatra nu prea am ce sa va spun.Gasiti in paginile revistei informatiile de care aveti nevoie sau dati o cautare pe Google.Totusi se pare ca sub denumirea de jasp dalmatian se comercializeaza doua pietre diferite...aceasta nu prea pare a fi jasp (cuart microcristalin),ci mai degraba aplit...
       Mult succes la pietre!


luni, 16 mai 2011

Expo Mineralia,Iasi 13-16 mai 2011

       Salutare prieteni!
       Sambata,14 mai am reusit sa ajung la Expo Mineralia Iasi,organizata in incinta Muzeului de Stiinte ale Naturii.Deoarece am avut ceva probleme cu camera foto,abia azi am reusit sa descarc pozele si sa le postez.
       Revenind la expozitie,de data asta au fost mai multi expozanti decat in februarie si oferta de pietre de colectie in stare naturala ceva mai mare.Preturile au fost ok,incepand de la 2 lei si pana la cateva sute de lei in functie de piesa.Unele exemplare erau pietre pretioase sau rare...Au fost si foarte multe bijuterii si podoabe din pietre pretioase si semipretioase,unele dintre ele foarte reusite,asa incat mi-au atras si mie atentia.Eu am ajuns dimineata,in jurul orei 11,dar era destula lume adunata.Am cumparat cateva exemplare de cuart din Africa de Sud,chihlimbar de Colti,Buzau,calcite,un kianit/disten mare,sulf nativ din Calimani,lemn opalizat din Ungaria,crisocola,calcit verzui de Turt si cuart roz brazilian.Cel mai mult m-am bucurat ca am gasit un trovant mititel (4-5 cm),din Ungaria,absolut superb.Trovantii sa gasesc si la noi in tara in cateva locuri,iar la Costesti,jud.Valcea se gaseste chiar un muzeul al trovantilor,in aer liber,la locul lor de origine.Acestia mai sunt numiti si pietre vii,deoarece s-a observat ca ei crec dupa fiecare ploaie.Geologii ai formulat cateva ipoteze in acest sens,dar despre asta voi vorbi in alt articol.
       Eu am achizitionat piese de la Dl.Andrei Gorduza,geolog din Baia Mare si de la Dl.Emil Spiac,ing.geolog din Arad,domni foarte amabili si deschisi la discutii,fapt pentru care le multumesc si pe aceasta cale.
       In concluzie a meritat drumul pana la Iasi.
       Domnul Andrei Gorduza mi-a zis ca se poarta discutii pentru expozitii in Piatra Neamt si Bacau,care vor avea loc in toamna,probabil prin luna octombrie.Imediat ce aflu amanunte si data exacta o sa va anunt.
       Pentru cei din Iasi am descoperit ceva interesant:un magazin cu pietre si minerale :)
Se numeste Magazin Ezoteric (Maya Concept) si este situat in Piata Unirii,pe partea cu hotelul Traian,un pic mai sus cu cateva zeci de metri.De aici am putut achizitiona calcit spat de Islanda,cristale mult mai mari decat cele de la revista,transparente si galbene aurii.Se vede foarte bine fenomenul optic de dublare.Un cristal era 3 lei!!!Tot aici am gasit ceva ce cautam de multa vreme: staurolit,ceva mai scump.Baiatul si fata care lucrau acolo au fost foarte amabili si mi-ai zis ca mai aduc multe cristale si minerale.Asa ca daca stati in Iasi si aveti drum pe acolo merita sa aruncati o privire si sa intrebati.
       Saptamana asta din cate stiu este salonul EzotericFest Timisoara,19-22 mai,dar nu stiu exact locul.Aici puteti gasi si un stand cu minerale.
       P.S: mineralele din cutiutele de carton aveau preturi de 10,20 si 30 de lei,in functie de marime.