Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Muntele Roraima

       Muntele Roraima (Roraima Tepui) este cea mai mare formatiune de acest gen de pe platoul din America de Sud, facand parte din lantul muntos Pakaraima.Roraima poarta numele de Auyan Tepui, Muntele Diavolului si este inalt de 2772 fiind  intins pe 44 km patrati,fiind flancat de stanci verticale de 400 m.Acest munte care se ridica din padurea tropicala se afla la granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana.
       Acum aproape 2 miliarde de ani, in Precambrian, cand America de Sud si Africa erau inca o parte a supercontinentului Pangeea, fragmentele rezultate din erodarea muntilor au format un strat vast de gresie.In urma miscarilor geologice, acesta s-a ridicat si s-a fisurat, iar in timp a fost erodat de elementele atmosferice si de apa.Astazi, din acest strat au ramas doar muntii plati, inalti de 1000 m si izolati fizic de lumea de dedesubt.Temperatura in padurea tropicala este in medie 27 grade celsius, dar pe culmile acestor munti invaluiti in nori este cu aproape 10 grade mai scazuta. In total, in lantul muntos Pakaraima sunt peste 100 de astefel de "insule", numite tepui.
        Ca urmare a indelungii izolari, la care a fost supus acest munte, multe plante si animale s-au dezvoltat individual, reprezentand specii unice ce se gasesc doar in aceasta zona.
        Unica modalitate de a ajunge pe varful acestul tepui este cu elicopterul sau prin escaladare foarte dificila.Pe paltoul din varf, terenul este plin de grote, labirinturi, smarcuri, rauri torentiale, gramezi imense de bolovani si crevase adanci.Aici se gaseste cea mai inalta cascada din lume, cascada Angel (numele ii vine de la Jimmy Angel,un pilot american), cu o cadere de 979 de m, de 18 ori mai mult decat cascada Niagara.
        Acest munte l-a inspirat pe celebrul autor Conan Doyle in scrierea celebrului roman The Lost World,  Lumea disparuta, dupa care s-au realizat multe filme.
       Roraima este una dintre minunile geologice din lume la care imi  doresc sa ajung.Pe platoul din varf se gasesc adevarate "gradini de piatra" cu mii de cristale de cuart. Ar fi mununat daca as reusi sa achizitionez un cristal de cuart din acest loc...

sursa: Reader's Digest-Descoperiti minunile lumii,Ghidul celor mai spectaculoase peisaje.





      
      

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Noutati in colectie

       Salutare!
       Desi in ultimele luni am fost foarte ocupat cu serviciul, acest lucru vazandu-se si in postarile mai rare de pe blog, am reusit totusi sa adaug cateva piese noi in colectie.Unele au fost cumparate de pe net, altele de la diferite targuri, iar unele au fost primite cadou de la prieteni, carora vreau sa le multumesc din suflet.Din nefericire am avut si o pierdere...am achizitionat un cuart de Arkansas de pe ebay care s-a pierdut pe drum...paguba de 250 lei.Era o piesa absolut superba, care dupa curatare ar fi aratat incredibil de frumos...Am cumparat multe piese de pe ebay, fara sa am probleme, dar acum s-a intamplat.Am depasit si termenul de 45 de zile in care puteam sa imi recuperez banii.Asta e,se mai intampla...In rest sunt foarte multumit de achizitii,desi unele minerale se aflau deja in colectie.
       Dar cel mai frumos cadou l-am primit de la sotia mea pe data de 14 septembrie...o fetita minunata, Mateea :) Multumesc!
                                    
                                          Trilobit Phacops sp.-Maroc,Devonian-390 mil.ani

                                               Fluorit-Brazilia

                                                     Ametist-Brazilia

                                               Cuart-Maramures

                                               Rodocrozit-Maramures

                                                 Cuart cu galena si pirita-Maramures

                                           Cuart-Arrowhead Mine,Mt.Ida,Arkansas

                                                Calcit-Maramures

                                               Gips,Trandafirul desertului-Sahara

                                           Cuart-Dognecea,Ocna de Fier,CS

                                      Cristalul pierdut...Arrowhead Mine,Mt.Ida,Arkansas

                                            Cuart-Baia Sprie
           
                                          Fiica mea,Mateea,nascuta pe 14 septembrie